donderdag 29 mei 2014

A2 tunnel in Maastricht

"And now for something completely different":

Zoals jullie misschien wel weten wonen wij in Maastricht. En daar is sinds een aantal jaren de bouw bezig van de grootste dubbellaagse tunnel van Europa, midden door een stad, de A2-tunnel. Vorig weekend was 'de dag van de bouw' waarbij iedereen o.a. een kijkje kon nemen bij de vorderingen van dit immense project. En dat hebben velen gedaan, 12000 bezoekers! Daaronder wij, manlief, jongste en ik.
 Het is de bedoeling dat, als jullie straks bv. op vakantie gaan en naar het zuiden via de Autoroute du Soleil rijden, niet meer vast komen te staan in die eeuwige vakantiefile bij de Geuselt, bij de enige stoplichten van de A2, omdat deze dwars door de stad gaat.
De onderste tunnel is voor doorgaand verkeer, de bovenste tunnel voor de omgeving van Maastricht met verschillende afslagen. Bovenop de tunnel komt een park met lokale wegen en fiets-en wandelpaden.
Hier volgt een impressie: Als jullie telkens een blond jongetje zien met een gele helm op, dan is dat onze jongste. Deze helm heeft hij ooit gekregen van zijn oom, mijn overleden broer die destijds expediteur was in Rotterdam en Antwerpen bij de grote vrachtboten. Hij draagt met trots deze helm...

"Mam, mijn traktortje is allang kapot, mag ik deze?"

Er is ontzettend veel zand, mergel en puin verstouwd om dit te bouwen: alle vrachtwagens achter elkaar vormen een rij van Maastricht tot Marseille.Je kon ook een kijkje nemen bovenin deze hoogwerkers...

...maar dan moest je wel in de rij staan.
Naast de bouw rijdt het verkeer op de huidige A2 gewoon langs (zie de vrachtwagens)
Een betonvlechter aan het werk.

December 2016 gaat ie open.
Dus nog even geduld hebben de komende zomers, aan de Geuselt...

Liefs, Peetje12 opmerkingen:

 1. Wat een immens project is dit toch! Leuk om het een keer van dichtbij te bekijken, als het straks allemaal klaar is weet je ook een beetje hoe het allemaal is verlopen. December 2016 zeg je...hmmmm...dan vliegen we er dit jaar nog maar even over heen ;-).

  Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een enom groot project! Het zal voor de stad een uitkomst zijn en ook voor de bewoners langs deze weg. We hebben er inderdaad vaak stil gestaan. Deze zomer (nou, over twee weken al) rijden we via Duitsland. Maar voor 2016 zullen we er nog wel langskomen vanwege familiebezoeken.
  Leuk dat je een kijkje onder het straatniveau gaf.
  Fijn weekend, groetjes, Ingrid.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit vind ik leuk om te zien en te lezen, we reden recentelijk nog door Maastricht heen. Leuk om het nu van de onderkant te zien en hoe het eruit ziet. Ik vind vooral de kranen die over de rails rijden erg fasinerend!

  Nog twee jaar te gaan dus, maar wat zal het rustig worden in de stad!

  Groetjes van Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een spektakel Peetje, voordat we er doorheen rijden beseffen we niet wat eraan vooraf gaat.
  Mooi om te zien hoe het nu helemaal gebouwd wordt.
  Wij hebben hier met de Betuwelijn ook met onze neuzen bovenop de bouwprojecten gestaan, je wilt toch wel zien hoe dat in zijn werk gaat, bewondering voor al die mensen die het bedenken en uitvoeren hoor.
  Prachtig je zoon met zijn bouwhelm, een mooi eerbetoon.

  Lieve groetjes, Eefie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een langdurig project zeg....maar wel nodig!
  Hoe vaak we door Maastricht zijn gereden is niet op 4 handen te tellen!
  En dan altijd van stoplicht naar stoplicht....file, file.
  Geen wonder met al die Frankrijkgangers! Maar ik moet toegeven: op dat punt gekomen begon wel altijd ons vakantiegevoel!
  Dus nog even wachten tot zomervakantie 2017....ach dat is nog even!
  Mooie foto's heb je er van gemaakt zeg!
  En eh....had je dat korte rijtje er nou niet voor over om mooie foto's van boven te maken? Flauw hoor.

  groet Trijnie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een prachtige impressie, Peetje!
  Het zijn altijd van die langdurige trajecten waarin het op een gegeven moment lijkt of er ook geen lijn meer is.
  Nog anderhalf jaar! Even de kiezen op elkaar.
  Het dak van de tunnel lijkt me wel leuk worden.

  Liefs, Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Als eerste... wat heb je prachtige foto's gemaakt zeg, zo mooi met die lucht erbij!
  Het is toch niet te geloven wat mensen kunnen maken!! Wat een megaproject, ik vind het heel mooi om dit te zien en jij kunt straks zeggen dat je de bouw van dichtbij hebt meegemaakt.
  Dubbellaags, wat zal daar veel uitgegraven zijn, die vrachtwagens tot Marseille, dat kan ik me goed voorstellen.
  Wel fijn dat het verkeer over 2 jaar daar doorheen kan rijden en dat de problemen met het vastgelopen verkeer daarmee dan eindelijk voorgoed verleden tijd zijn.
  Wij hebben hier De Leidsche Rijntunnel en daar komt ook een park bovenop, nu kun je er al heerlijk fietsen en wandelen en dan is het zo vreemd dat het verkeer gewoon onder je door raast, dat blijft apart, want je merkt en hoort er niks van.
  Leuk dat je dit ons hebt laten zien!!
  Ooh en je zoon, super met die gele bouwhelm!!

  Liefs Monica

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Kunstig hoe zo'n project in elkaar zit. Knap om alles te berekenen van tevoren en dan moet alles ook nog maar kloppen. Leuk om dat van dichtbij te mogen zien, zeker ook voor je zoontje, die is vast weg van die grote kranen!
  Liefs, Linda

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Jeetje daar komt nog al wat bij kijken zeg! Leuk om er een klein stukje van te zien, hoe technisch ook. Zal je zoontje wel interessant hebben gevonden of niet? :)

  Liefs Marieke

  BeantwoordenVerwijderen
 10. haha Peetje! dankje voor je update! Nu weet ik hoe het eruit ziet elke keer als ik erover heen rij (over de andere brug) of er langs..
  Ben blij als de werkzaamheden klaar zijn en we eens snel door de stad kunnen.
  Bisou, Wendy

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Nou Peetje...en bedankt voor dit immense bouwproject....ik heb wel gehoord van deze werkzaamheden maar nog niet gezien..leuke foto's en je zoontje en man zullen zich wel de ogen uitgekeken hebben....fijn weekend voor jou en lieve groet Marjon

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat zal je zoon hiervan genoten hebben, onze zoon zou z'n ogen ook hebben uitgekeken. En wat een genot zal dat zijn om daar straks niet meer in de file te hoeven staan en dan vooral op de terugweg van uit Frankrijk naar huis:-) Nog een fijne zondag.

  Liefs Gonda

  BeantwoordenVerwijderen