donderdag 25 februari 2016

Kookboeken Ja/NeeKomend weekend vieren we de 19e verjaardag van mijn oudste.
Vroeger waren de kinder-verjaardagsfeesten voor familie en vrienden steevast op een zondagmiddag. Iedereen was druk door de week en de zondag ná de verjaardag werd aangehouden om het alsnog te vieren. De kinderfeestjes met vriendjes en vriendinnetjes werden wel door de week gehouden, meestal op een woensdagmiddag. Met drie kinderen zijn er door de jaren heel wat thema's langs gekomen zoals natuurlijk de piraten, ridder- en prinsessenfeestjes, die iedereen wel kent. Elke keer was ik weer blij om een thema te vinden waar ze achter stonden, want dat is zeer leeftijdsgerelateerd hoor! En bijna alle feestjes werden gewoon thuis gehouden (hoe ouder, hoe moeilijker dat ging, want tja, een bioscoop...). Geregeld kwamen de jonge feestgangers ook wel eens binnen met meteen de vraag: waar gaan we naar toe?
Het moet schijnbaar wat kosten, wil je het leuk hebben...
 Mijn creatieve kant kon ik helemaal los laten met maskers freubelen, schatkaarten maken en spelletjes in de tuin verzinnen (het liefste naar buiten met die joelende bende! maar daar had ik alleen geluk bij met mijn middelste in augustus, de jongens (!)in februari en november moesten toch binnen vermaakt worden).
Voor het gebak e.d. werd uitvoerig de kookboeken geraadpleegd.
Dat moest wel tijdig gebeuren, want voorproeven is ook een must (ja, het is afzien ;-)


Nu de kinderen de basisschool zijn ontgroeid zijn deze feestjes (gelukkig) ook verleden tijd. Begrijp me niet verkeerd, het was altijd een gezellige boel, maar wat wás je gesloopt als de stof was opgedwarreld en iedereen weer bij hun papa en mama waren afgeleverd.
De familiefeestjes waren daarentegen een rust. Als er maar genoeg taart en vlaaien(Limburg hé!) stonden waaruit ze konden kiezen, liep alles op rolletjes. De eettafel werd feesttafel waar al het lekkers klaar stond, samen met koffie, thee en flessen fris. Kopjes en schotels stonden mooi opgestapeld en iedereen kon zelf pakken. En doordat iedereen vrij rondliep (en niet zo stijf in een rondje om de salontafel zat) kwamen er leuke gesprekken op gang, met wie je toevallig aan tafel stond. De kinderen 'renden' door alles heen en bleven verdacht veel onder de tafel bij de schaal met snoep rondhangen... Hoe anders gaat het nu. Voor hem hoeft zo'n zondagmiddag-familiefeestje natuurlijk allang niet meer (zei ik al, dat zo'n feestjes leeftijdsgerelateerd zijn?). Nee, hij wil een gezellig zaterdagavondfeestje (voor familie en vrienden hier dan, de 'studentenfuif' in Nijmegen staat voor donderdagavond gepland, dé 'uitgaansavond' in een studentenleven...hoewel ik het zwak vermoeden heb dat tegenwoordig andere doordeweekse avonden daar ook zeer geschikt voor schijnen te zijn ...;-)). En niet meer met koffie en gebak (nee mam, dat slaan we dit jaar over en gaan meteen aan de drank en hapjes!). Ik vond het gelijk prima, want het gebak had ik ook wel gehad hoor (ben meer van het hartig dan zoet).
 Nu ben ik dus op zoek naar recepten voor tapas, finger-food of hoe hip het allemaal klinkt. Vroeger bladerde ik uren door deze kookboeken en schriften, waar ik lekkere recepten had ingeschreven of geplakt.

Dit oude schriftje (eigenlijk mijn oud engels-schriftje van school) uit de eind jaren '70 (heerlijk die nostalgie, wat een koppies, haha) gebruikte ik toen al om recepten te verzamelen. Toen wij pas getrouwd waren hadden manlief en ik een Agapornis (soort dwergpapagaai) in huis, die we regelmatig lieten rondvliegen. Hij vond mijn kookschriftje op zich al lekker om aan te peuzelen, te herkennen aan de rafelige kant...

 De binnenkant valt al helemaal uit elkaar...


Maar haal ik de recepten nog uit deze boeken? Zoals het beroemde Dr. Wannee kookboek? Eerlijkheidshalve moet ik wel bekennen dat dit boek toch nog regelmatig geraadpleegd wordt voor basis-regels van het koken.
(en ja, voor de oplettende kijker: met bier is zo'n beslag véél lekkerder!!!)


Met 'prachtige' foto's die een vergane tijdgeest weergeven...


Dat is nu wel heel anders:


Hier blader je gewoon voor de lol door
 en geniet je alleen al van de foto's die zo mooi gestyled zijn, dat het water je in de mond loopt...


En toch haal ik mijn recepten nu lekker gemakkelijk gewoon van internet en wel via Pinterest. Je tikt 'party-food' in en een heel scala van lekkere hapjes vult je scherm. Pinnen en opslaan wat je lekker vindt en evt. printen als je het nodig hebt.  
Scheelt ontzettend veel plaats in de boekenkast!


(pinterest)
Wil je bv. zelf deze heerlijke
 peer-hamrolletjes maken:
klik recept

Maar denk je dat ik die oude kookboeken weg doe?
Ja/Nee

Juist!Ik wil jullie ook nog even graag bedanken voor de vele lieve reacties op mijn vorige blogpost. Wat een warmte sprak daaruit!
Ik werd er soms een beetje stil van, zo lief van jullie...
Dikke knuffel van mij
XXX
Liefs, Peetje

21 opmerkingen:

 1. Nee, kookboeken niet wegdoen hoor! Alleen al voor de nostalgische waarde....
  (Hoewel koken niet zo mijn ding is ) ..Ik heb door de jaren heen al zoveel dingen weggedaan,waar ik later spijt van had, dus lekker bewaren!

  Wat een gezellig verhaal heb je ervan gemaakt, ik wens je veel plezier met de verjaardag van je grote zoon !
  Liefs,Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb ook heel lang kookboeken gespaart en een paar keer per jaar pak ik er nog wel eens een bij als ik iets bijzonders wil maken.
  Maar meestal is het toch even snel, google en kiezen uit al die suggestiesbop het scherm.
  Mijn boeken zijn al verhuist naar de gangkast en ik ben bang dat ze over een tijdje zelfs naar boven gaan maar ik wil ze niet kwijt.
  Er ziten zoveel lekkere herinneringen aan de boeken!
  Veel plezier met het maken van de hapjes van zaterdag en een fijne verjaardag voor je zoon!
  Groetjes Gea

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo herkenbaar. Hier ook een stapel kookboeken waar ik weinig mee doe. Al moet ik zeggen dat mijn man de laatste aangeschafte exemplaren wel graag raadpleegt op zoek aar iets lekkers om op zondag te koken. Maar wegdoen....nee!
  En die kinderfeestjes, wat een mooie herinneringen. Maar ook wel lekker dat het is 'geweest'. Lieve groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zo creatief waren we. Kinderfeestjes waren steevast buiten de deur toen ze op de basisschool zaten. Huis veel te klein. Extra auto charteren en gaan met die banaan. Maar idd gesloopt achteraf. Fijne verjaardag alvast voor jullie oudste. Onze oudste wordt over 1,5 week alweer 22. Waar blijft de tijd.....
  Fijne dag
  lieve groet
  Ps: bestaat er iets lekkerders dan Limburgse vlaai? Kom er zelf ook vandaan :)) Haye

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jij hebt een groot huis, dus kan je kiezen of je ze bewaard of niet. Mijn optie is: de beste recepten uitscheuren en de rest weggooien. Het is eigenlijk net als met de verjaarsagsfeestjes, allemaal verleden tijd! Groetjes, Hetty

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Als boekenfan hou ik ze natuurlijk, hoewel ik eerlijk zeg dat ik er niet veel heb. Wel een dikke kaartendoos vol bewaarde recepten.
  Prachtig je herinneringen,dat blijft een mooie schat in je hart!
  Hartelijk Gefeliciteerd met de verjaardag van je oudste en ik wens je een heel fijne dag!

  Liefs, Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Als boekenfan hou ik ze natuurlijk, hoewel ik eerlijk zeg dat ik er niet veel heb. Wel een dikke kaartendoos vol bewaarde recepten.
  Prachtig je herinneringen,dat blijft een mooie schat in je hart!
  Hartelijk Gefeliciteerd met de verjaardag van je oudste en ik wens je een heel fijne dag!

  Liefs, Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik denk dat je ze niet weg doet.......Kijk ook veel voor recepten op Pinterest....
  erg handig idd........Mijn kookboeken verstoffen dus ook......maar wegdoen.....ha
  daar ben ik trouwens met alles....niet goed in...;)

  Fijne avond

  Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat leuk...ik zie een paar bekende hoor...hihihihihi....gefeliciteerd met je dochter liefs geniet van een heerlijke dag Ria x

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Oh, die kinderfeestjes!! bij een van de drie jongens vond ik het echt een ramp, want die had alleen maar jongens in de klas die megadruk waren. Dan liever wat ouder met lekkere hapjes. Maar ook daar hoef ik niets meer aan te doen hihi... Dus ik mag nu alleen genieten.
  Maar ik haal ook alles van internet af, zelfs de allerhande van AH lees ik op de i-pad.
  Ik denk dat je ze laat staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Weer een smeuïg verhaaltje dat het knorgevoel behoorlijk voedt. Hier vieren we dit weekend Ria's verjaardag - met gebak(leeftijd he😉.....)- en hapjes na. Voor een vol gevoel. Feliciteer Pim en maak er samen iets moois van( maar dat is jou wel toevertrouwt.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Haha jeetje dat jij dat Wannée kookboek nog hebt, die heeft mijn moeder ook jaren gehad, weet alleen niet of ze m nog heeft, maar die herkende ik meteen zo leuk! Ik heb ook waanzinnig veel kookboeken, maar zoeken op internet is zoveel makkelijker!!~s Monica

  Lief

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Herken verschillende boeken. Ik heb laatst mijn boekenkast helemaal leeg gehaald. Alles naar onze euro winkel gebracht en wat aan familie gegeven. Ik vind het een verademing een (bijna) lege kast. Sommige boeken kosten we wat moeite om weg te doen. Die had ik al eeuwen. Maar nu heb ik zo'n opgeruimd gevoel.heerlijk. en alle recepten komen van Internet, zo makkelijk en altijd bij de hand. Nou ja bijna altijd.

  Groetjes Roelie

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Terwijl ik geen keukenprinses ben, heb ik al jaren een zwak voor kookboeken...ik heb er dus al best een aantal, die overigens maar weinig worden gebruikt. Als ik een recept nodig heb, raadpleeg ik ook vaak internet, dat is toch wel heel handig zoeken. Maar jij doet ze niet weg en ik ook niet ;-).

  Ik wens je een heel gezellig weekend met de meest heerlijke hapjes! En uiteraard mijn hartelijke felicitaties voor je zoon!

  Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Oh....hier liggen er ook een hele boel in de kast! Ik wil ze weggooien omdat ik er bijna nooit in kijk want ik ben geen keukenprinses,haha! Maar toch....het recept van mijn moeder.....van mijn schoonzus....van de buurtjes en ga zo maar door, die moet je toch wel bewaren hè!
  Ik ga er toch maar eens grote schoonmaak in houden (denk ik)
  Fijne verjaardag en succes met je lekkere hapjes!

  groetjes Trijnie

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik heb ook ongelooflijk veel kookboeken en tja , kijk ik er nog naar , neen , ik surf al snel eens op het net,naar een recept , doe de moeite niet meer , daarom gaan er bij mij de oude boeken uit .
  Enkel de goede recepten ga ik houden , haha, en voor je het weet zit die kast weer vol .
  Fijn weekend
  Christel , Garcya's place

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Pff ... kinderfeestjes, leuk maar zo vermoeiend. Heb een plank vol in mijn boekenkast maar kijk standaard maar in 2 boeken. Toch staat de rest er nog :)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ja kookboeken, heb ze eigenlijk niet meer... maar nog wel een receptenbakje met losse receptkaartjes waar ik al de de recepten van alles en iedereen heb verzamelt die wij erg lekker vinden... Als ik een keer niet weet wat ik moet gaan eten dan is dat het snuffelbakje en komt er altijd wel een receptje uit wat weer leuk is om te maken...
  Nieuwe recepten komen ook bij mij van het internet of uit de allerhande...
  fijn weekend,
  groetjes van Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hahaha, heel herkenbaar allemaal.....de kinderfeestjes...altijd iets nieuws bedenken, de "grote mensen" dag...Veel vlaai en taart ;) en toen dacht ik als ze ouder worden dan stop ik ermee. Mijn 2 heren van 24 en 21 wonen nog thuis en alhoewel het kinderfeest voorbij is, willen ze toch graag familie en vrienden op bezoek. Ze houden wel van gezelligheid hihi. Ik zal toch dadelijk blij zijn als ze een eigen stekkie hebben. Wij hebben samen 5 kinderen + aanhang...dat zijn vele verjaardagsfeestjes!!! Ik zie veel kookboeken, die ik hier ook in mijn bezit heb en op de keukenkast staat een hele doos met kookschriften, recepten enzv....het lekkere recept van jou, gaat hier ook weer bij....fijn weekend en liefs van Marjon

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hallo Peetje, wat leuk dat je zoveel boeken nog hebt, ik heb er ook nog veel van vroeger en gebruik ze nog regelmatig, Ik krijg regelmatig de kinderen op de koffie en dan wil ik graag iets bakken. ik wens je nog een fijne week en groetjes van mij, Riet.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. I just LOVE book´s, you have some really nice there, Jamie Oliver is a favorite!
  Have a great week now, take care...
  Titti

  BeantwoordenVerwijderen